Wat is Digitaal Ondertekenen?

Met Digitaal Ondertekenen verstuur je eenvoudig vanuit je mailbox documenten om deze digitaal, beveiligd en rechtsgeldig te laten ondertekenen. Denk aan contracten en overeenkomsten. Digitaal Ondertekenen is efficiënt, effectief en duurzaam.

Digitaal Ondertekenen net zo makkelijk als het versturen van een e-mail

Digitaal Ondertekenen is een veilige en door de regelgeving erkende methode om documenten digitaal te verzenden en te laten ondertekenen. Vergelijk het met de “natte handtekening”, maar dan volledig online. Of het nu gaat om overeenkomsten, contracten of andere documenten, ons platform zorgt voor een snel, betrouwbaar en juist ondertekenproces. Verkort de doorlooptijd van dagen naar uren en biedt een verbeterde klantervaring.

Hoe werkt Digitaal Ondertekenen?

 
 
 
 

Digitale handtekening en wettelijk geldig elektronisch bewijs

De ontvanger krijgt de documenten via e-mail aangeboden en kan deze online ondertekenen. Elk detail van het proces, zoals de datum, het type en de inhoud van het document, de (identiteit van de) ondertekenaar, wordt nauwkeurig vastgelegd. Hiervan krijg je een wettelijk geldig elektronisch bewijs, wat van onschatbare waarde kan zijn bij eventuele latere geschillen of onduidelijkheden.

Digitale HandtekeningDigtitaal Ondertekenen is rechtsgeldig

 

De wetgeving rondom digitaal ondertekenen in de Europese Unie is grotendeels vastgelegd in de eIDAS- verordening (Electronic Identification and Trust Services). Deze verordening, die sinds juli 2016 van kracht is, biedt een gestandaardiseerd raamwerk voor elektronische identificatie en vertrouwensdiensten, inclusief elektronische handtekeningen. Volgens eIDAS worden elektronische handtekeningen erkend als juridisch gelijkwaardig aan handgeschreven handtekeningen.

De verordening onderscheidt drie niveaus van elektronische handtekeningen:

  • de standaard elektronische handtekening
  • de geavanceerde elektronische handtekening (AES)
  • de gekwalificeerde elektronische handtekening (QES)

Elke variant biedt een hoger niveau van veiligheid en authenticiteit. Volgens Artikel 25 van de eIDAS- verordening zijn elektronische handtekeningen juridisch bindend en moeten ze in alle lidstaten van de EU als zodanig worden erkend, wat een uniforme juridische basis biedt voor het gebruik van digitale handtekeningen binnen de hele EU. Aangetekend levert zowel de standaard als de geavanceerde elektronische handtekening.